12 Aralık 2007 Çarşamba

ŞİŞMANLIK YENİDEN TANIMLANIYOR

ŞİŞMANLIK YENİDEN TANIMLANIYOR

Çoğumuzun derdidir şişmanlamak, kilo almak. Sonra da bu kiloları vermeye çalışmak. Hele yaz ayları yaklaşmaya başladı mı, tüm gazete ve dergiler çeşit çeşit mucizevi zayıflama reçeteleri vermeye başlar.. Zayıflama rejimine başlayanlarımız bilirler. Başlangıçta biraz kilo veririz. Ama bir süre sonra hem kilo vermemiz yavaşlar, hem de kısa sürede verdiklerimizi fazlasıyla geri alırız. Zayıflamak ve zayıflanan yerde kalmak kolay olsa zaten bu kadar çok reçeteye gerek kalmazdı. Meraklıları diyetten diyete geçer. Duyduğu, okuduğu her diyeti uygulamaya çalışır. Ama bir süre sonra pes eder. Hatta bir daha zayıflamamaya yemin edenler bile olur.

Sağlıklı zayıflamak, ya da şişmanlamayı engellemek için öncelikle konunun özüne inmek gerekir. Bedenimizde olaylar nasıl işler? Neden kilo alırız, neden zayıflarız? Bu konularla ilgili görüşlerde son yıllarda belirgin değişiklikler olmuştur. Bazı ciddi tartışmalar da sürüp gitmektedir, bilim adamları arasında. İşte sizlere önümüzdeki birkaç yazıda bu yeni bilgileri aktarmaya çalışacağım.

İlaçlar, tok tutan tozlar, bitki özleri, jimnastik salonları, pasif egzersizler vs, hepsinin kesin olarak zayıflattığı bir yer vardır. O da cüzdanınızdır.

Günümüzde diyet uzmanları kalın bir insanla ince bir insan arasında belirgin genetik ve metabolik farklılıklar olduğu inancındadırlar. Metabolizma, gıdaların bedende yakılma işlemlerinin tümüne verilen bir isimdir. Günümüzün çoğu uzmanı diyet yapmanın sürekli zayıflama sağlayacağı düşüncesini şüphe ile karşılamaktadır.

Şişmanlık nedir? Normal kilo nerede biter? Şişmanlık nerede başlar? Şişmanlığın gerçekten tanımlanması gerekir. Sağlık açısından şişmanlığın şeker hastalığına, yüksek tansiyona, safra kesesi taşlarına ve kap hastalıklarına yol açtığı kesin olarak kanıtlanmıştır. Kadınlarda kalın barsak , meme, rahim ve yumurtalık, erkekte ise prostat kanserleri şişmanlarda çok daha yüksek oranlarda görülür. Ama fazla kilolu olmakla şişman olmak arasında ne kadar kilo farkı olduğunu nasıl bilebileceğiz? Şişmanlığın tanımı hakkında bir görüş birliği yoktur. Klasik olarak şişmanlık ideal kilonun %20 sinden daha fazla ağırlığa sahip olmak olarak tarif edilir. İdeal kilo nedir? Her cins için boya göre olması gereken ağırlıkların istatistiksel olarak hesaplanmış, ve tablolar halinde hazırlanmıştır. Ancak artık birçok bilim adamı boy ve kilo ölçümlerine dayalı tanımları yetersiz ve çok sınırlayıcı bulmaktadır.

Hiç yorum yok: