12 Aralık 2007 Çarşamba

Aerobik Egzersiz; Sağlıklı Egzersiz

Aerobik Egzersiz; Sağlıklı Egzersiz..
Aerobik demek oksijenli demektir. Uzun süre yapılan ya da sürdürülebilen ılımlı egzersiz demektir. Bu terimin spor salonların da yaptırılan aerobik ya da step egzersizlerle hiçbir alakası yoktur. Aerobik sisteminiz dayanıklılık sisteminizdir. Kalbinizi, ciğerlerinizi, kan damarlarınızı ve aerobik kaslarınızı kapsar. Aerobik sisteminizi uygun perhiz ve egzersizlerle harekete geçirirseniz yakıt olarak yağları yakarsınız. Oksijensiz Egzersiz: Anaerobik Egzersiz...

Öte yandan anaerobik sözü oksijensiz demektir. Kısa süreli güç patlamaları sağlayan egzersizleri anlatmaktadır. Anaerobik egzersiz ilk yakıt olarak glikojeni( yani depo şekeri) yakar. Bu arada vücutta yağ depolanmasına yol açar.

Yürüyüş, hafif koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi sporlar hem aerobik hem de anaerobik olabilirler. Düşük kalp hızları bu sporları aerobik, hızlı ve yüksek kalp hızları anaerobik yapar.

Anaerobik yaşam vücutta şekeri harcar. Halbuki bu şeker vücudumuzdaki önemli işler için gereklidir. Kan şekerinin 3 de 2 sini sinir sistemi kullanır. Azalan şeker sinir sistemimizi bozar, baş ağrıları, dalgınlık yapar.

Anaerobik Yaşam Tarzı Hastalıkları Davet Eder...

Dermansızlık, adele ağrıları, depresyon, selülit, sivilce, adet öncesi gerginlikler, eklem tutulmaları, bel boyun tutulmaları gibi hastalıkların altında anaerobik yaşam tarzı söz konusudur.

Yani hastalıkların temeli yaşam tarzımızla ilgili. Bu nedenle önce yaşam tarzını ve alışkanlıkları değiştirerek işe başlayın.

Bol bol açık havada yürüyüş yapın. Sabahları erken kalkın,yürüyün. Akşam yemeklerinden sonra yürüyün. Ama sigara içmeden ve çekirdek yemeden ve de hızlı hızlı,asansöre binmeyin.

Yakın mesafelerde arabaya binmeyin. Buzdolabının kapağına kilit takın ve anahtarı yok edin.

Hiç yorum yok: