12 Aralık 2007 Çarşamba

Egzersiz hem beden hem de ruh sağlığı demektir

Egzersiz hem beden hem de ruh sağlığı demektir.
Eğer sağlığınız yerindeyse her şeyi yapacak gücünüz vardır. Ama sağlığınız biraz düşükse, moraliniz biraz bozuksa kendiniz de en ufak bir işi başaracak gücü bulamazsınız. Kaçımız sabah yarım saat erken kalkıp biraz egzersiz yapmayı düşünüyor? İdman yaparak sağlık kazanmak orta yaş döneminin ayrılmaz bir parçasıdır. İdmansız kişiler erken yaşlanırken, düzenli idman fizyolojik yaşlanmayı geciktirir.

Form Tutmak Gerekmez...

Egzersiz konusunda bilgilerimizin yanlış olması da bizi egzersiz yapmaktan alıkoyan etken. Çoğumuz ben egzersiz yapamam hemen kesilirim, vücudum kaldırmaz diye düşünmektedir. Form tutamam diye düşünmektedir.

ªunu iyi bilmek gerekir. Sağlıklı olmak ile formda olmak farklı şeylerdir.

Aşırı Egzersiz Sağlıksız...

Çoğu kişi formda olmak ile sağlıklı olmak arasındaki farkı bilmemektedir. İbadet yapar gibi egzersiz yapmasına rağmen göbeklerindeki 3-5 kiloyu eritemez. Bu durumda egzersiz yapmaktan vazgeçer. Yada egzersizin dozunu arttırırlar. Vücudu zorlayan aşırı egzersiz de egzersiz yapmamak kadar sağlıksız bir olaydır.

Formda olmak bir atletik faaliyeti yapabilme konusunda fiziksel yetenektir. Sağlıklı olmak ise vücuttaki bütün sistemlerin, yani sinir sistemi, kas sistemi, iskelet sistemi, dolaşım sistemi, sindirim sistemi, lenfatik sistemi, hormonal sistemin en iyi biçimde çalışıyor olması demektir. Sağlıkla formda olmak arasındaki fark aerobik ile anaerobik egzersiz arasındaki farkı bilmekle anlaşılır.

Hiç yorum yok: