12 Aralık 2007 Çarşamba

Güç kazanmak için Pasif Egzersizden uzak durun

Güç kazanmak için Pasif Egzersizden uzak durun...
Bunların ilki güç kazanmaktır. Güçten anladığımız belli bir direncin üstesinden gelebilmek için harcadığımız kuvvettir. Bu gücün bir kısmı günlük normal işleyişimiz sırasında kazanılır. Diğer kısmı ise düzenli çalışma gerektirir. Daha çok ağırlık çalışması şeklinde bir çalışma ile güç kazanılır. Burada pasif egzersiz olarak bilinen egzersizlere değinmek gerekir. Pasif egzersiz siz hiç güç harcamadan aletler ile yaptırılan egzersizdir. Bu tip egzersizlerin güç kazanmadaki etkileri son derece sınırlıdır. Hareket alanı sınırlıdır. Gereksiz yere tansiyonun yükselmesine neden olur. Ayrıca adalelere giden kan akımına engel olur. Bunun karşısında ise aktif egzersiz vardır. Aktif egzersiz çaba ve enerji harcayarak eklem ve adalelerin çalıştırılmasıdır. Bu nedenle aktif egzersiz yeğlenmeli ve eklem ve adeleler en geniş hareket alanları içinde çalıştırılmalıdır.

Esneklik kazanmak...

İkinci önemli egzersiz öğesi esneklik kazanmadır. Bir eklemde tam bir hareket sağlamak üzere kemik, kas ve kirişlerin kalitesinin arttırılması amaçlanır. Aynı kişide değişik eklemlerdeki esneklik çok farklı olabilir. Hatta aynı eklemin sağı ile solu arasında bile büyük farklılıklar olabilir. Eklemlere esneklik kazandırmanın yolu gerdirme ve bükme şeklinde eklemin maksimum şekilde çalıştırılması ile elde edilir. Bir eklemin hareketsiz olması yada sınırlı hareket etmesi eklem ağrıları ve ortopedik sorunların nedenidir.

Dayanıklılık Kazanmak...

Egzersiz ile sağlık kazanmanın üçüncü bölümü dayanıklılık kazanmaktır. Dayanıklılık aynı hareketi enerji harcayarak belli bir sürenin üzerinde sürdürebilme olayıdır. Dayanıklılık daha çok tüm vücudu çalıştıran hareketlerle elde edilir. Bunlar arasında koşu, bisiklet ve yüzme sayılabilir.

Hiç yorum yok: