12 Aralık 2007 Çarşamba

GENETİĞİMİZ BİZİ NASIL ŞİŞMANLATIYOR?

GENETİĞİMİZ BİZİ NASIL ŞİŞMANLATIYOR?

Soya çekime bağlı şişmanlama mekanizmaları okadar basit açıklanabilecek olaylar değil. Genetik, bedendeki birçok olayı etkilemektedir. Bazı genler metabolizmayı kontrol ederken, bazı genler iştah merkezini denetliyor. En çok araştırılan genlerden biri lipo protein lipaz (LPL) isimli enzimin yapımını denetleyen gendir. LPL yağ hücreleri tarafından yapılır ve yağların hücrelerde depolanmasını sağlar. Yani ne kadar fazla LPL yapılırsa o kadar fazla yağ depolanacak demektir.

Bazı önemli araştırmalar şişmanlığın yenen yiyeceklerin kalorisinden ziyade içindeki yağ oranı ile ilişkili olduğunu gösteriyor. LPL aynı zamanda üreme hormonları, yani kadında estrojen, erkekte ise testosteron tarafından kontrol edilir. O halde cinsiyet farklılığına bağlı olarak da şişmanlama eğilimleri farklı olabilecektir. Kadınlarda meme, kalça ve bacaklardaki hücreler LPL üretirken, erkekte karın-bel bölgesi hücreleri LPL zenginidir. Karın bölgesindeki yağlar acil enerji gerektiğinde hemen kullanılır. Halbuki bacak ve kalçalardaki yağlar daha uzun vadeli gereksinimler için depolanmıştır. Yani erkekler göbeklerini çabucak eritverirken kadınların yüklerini boşaltmaları o kadar kolay değildir.

LPL, aynı zamanda verilmiş kiloların tekrar alınmasını kolaylaştırır. Kişi kilo kaybettikçe kandaki LPL miktarı artar. Kilo kaybetme miktarı arttıkça LPL bu kaybı önlemek için mücadele verir. Sanki beden kaybettiği kiloları tekrar geri istemektedir. Yani kilo kaybı bu enzimi üreten geni uyarmaktadır. Diyet yapanların kaybettikleri kiloları neden bu kadar kolay geri aldıkları böylece ortaya çıkmış oluyor.

Hiç yorum yok: