22 Kasım 2007 Perşembe

www Word Wide Web

WWW
WWW bir HyperText tabanlı bilgi sistemidir. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de yüksek enerji fizikçileri için Word Wide Web projesi sayesinde, gopher, Wais, ftp, archie ve News yapıları üzerine Hypertext konularak, çoklu medya kullanımına olanak sağlanmıştır. WWW (Web) sayesinde bir dokümanı okumak, dinlemek veya seyretmek mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki tüm bu işlemleri gerçekleştirmek için çoklu medyaya elverişli bilgisayarlara ihtiyaç vardır. Dokümanlar HTML (Hypertext markup language) ile indekslenmiştir. WWW programları HTTP (Hypertext Transfer Protocol)'ne göre çalışmaktadırlar. Web dağıtıcıları tek tek kullanıcılara kontrolleri kendilerinde olmak kaydıyla Internet üzerinden nesne paylaşımına olanak sağlamaktadırlar. Hypertext dokümanı üzerindeki özel bir kelime anlam veya başlık olarak farklı bilgileri içerebilir. Bunun yanında konunun bütünlüğünü bozmaması amacıyla bazı kelimeler anahtar kelime görevini görebilir. Bu kelimeler başka dökümanlarla bağlantılı olabilirler. Okuyucu ikinci dokümanı açmak istediği zaman bu kelimeyi seçer. Seçim işlemi mouse destekli sistemde mouse ile diğer sistemlerde ise ok tuşları ile gerçekleştirilir. İkinci doküman da başka bazı dokümanlara bağlı olabilir. Öyleki başka Internet alanlarına dahi bağlı olabilir. WWW üzerinde özel indeks dokümanları oluşturularak anahtar kelime bazında tarama yapılması mümkün olmaktadır. Arama sonuçlarını içeren indeks ile başka dokümana geçilebilir.
HyperText Nedir ?
HyperText doğrusallık içermeyen bir text yapısıdır. Yani içeriğini belirlemek kullanıcının inisiyatifindedir. Ayrıca diğer dokümanlara geçiş bulunmaktadır. HyperMedia'nın işleyiş tarzı da aynıdır. Ancak text yanında, grafikler, video ve ses özellikleri ilede desteklenmiştir.
Eğer kullanılan sistem Macintosh, MS-DOS, VMS, VM/CMS, MVS, NeXT, Unix veya X-Windows ise kullanılan makinadaki kurulu sistem yeterli olmaktadır.
Virtual Libraries Nedir ?
Web ile erişilebilen merkezlerdeki bilgiler konularına göre sınıflandırılmış ve bunlara erişmek için linkler konmuştur. Ayrıca bu merkezlerde anahtar kelime bazında tarama yapılması mümkündür.

Hiç yorum yok: