22 Kasım 2007 Perşembe

Gopher

GOPHER
Telnet dışında veri bankalarına erişmek için GOPHER kullanılmaktadır. Gopher, Telnet'den oldukça gelişmiş olup kullanıcıya menü kullanma olanağını sunmaktadır. Ancak her iki tarafın da bu protokolu desteklemesi ve terminalde VT100 emülasyonunun bulunması gerekir. Gopher sayesinde dokümanların içeriğini incelemek, anahtar kelime bazında taramalar yapmak, FTP ile kütük transferi yapmak gibi işlemlerin tümü menüler yardımıyla yapılabilmektedir. Bir gopherdan diğerine bağlanmanın yanısıra WAIS, archie, veronica, phonebook uygulamalarına da erişmek mümkündür. Herhangi bir gopher servisine doğrudan bağlanmak için;
gopher gopher adresi {varsa port}
komutu kullanılır.
Eğer kullanılan makinada gopher programı yüklü değilse kullanıcı aşağıda listesi verilen herhangi bir makinaya telnet ile bağlanabilir ve bunun sonucunda gopher hizmetlerinden yararlanabilir.
Gopher sayesinde, Internetle ilk tanışmaya başlayanlar bu dünya hakkında kısmen de olsa bir fikir sahibi olabilirler. Burada gopher kullanımı konusuna daha fazla girilmeyecektir. Çünkü yapı basit ve kullanıldıkça geliştirilecek bir özelliğe sahiptir.
Veronica (Very Easy Rodent-Oriented Net-wide Index to Computerized)
Veronica tüm gopher menülerini tarayarak verilen anahtar kelimeye göre sorgulama yaparak, çıkan sonuçları listeler. Bu liste yardımıyla istenilen gophera erişmek mümkündür. Böylece istenen bilgiye en kolay yoldan ulaşılmış olur. Veronica ile başka bir uygulama veya bağlantı kurulmaz, mümkün tüm üst düzey gopher menülerini tarar. Veronica arama işleminde kullanılacak yöntem, veronica menüsünden seçilir. Veronica seçildiği zaman makinaya anahtar kelime(leri)nin girilmesi gerekmektedir. Burada yapılacak tarama tek kelimeye bağlı olmayıp AND, OR, NOT gibi mantıksal işlemler ile de tarama yapmak mümkündür. Veronica tarama sonucunda verilen anahtar kelimeye göre gopher menülerini tarar ve uyan başlık varsa bunları listeler.

Hiç yorum yok: